Какво означава да си професионален DJ?

Когато става въпрос за наемане на DJ за вашето събитие или парти, има много възможности за избор. Някои диджеи са професионалисти, които изкарват прехраната си единствено от музикалната си кариера, докато други може да имат работа на пълен работен ден и да заработват някой лев като хоби диджеи. И така, каква е разликата между професионален DJ и някой, който прави това в допълнение към ежедневната си работа?

Професионалистът работи само и единствено тази професия!

На първо място, професионалният диджей има обучението и опита да разбира аудиторията и да създаде перфектната атмосфера за едно събитие. Професионалистът знае как да миксира различни музикални жанрове, за да поддържа дансинга претъпкан и партито да кипи. Професионалистите също така знаят как да използват най-съвременно оборудване за създаване на висококачествени звукови и светлинни ефекти.

Пазете се от аматьори

За разлика от професионалиста, някой, който е диджей като хоби, за да си изкарва допълнителен доход към нормалната си работа, може да няма същото ниво на експертиза или опит. Аматьорите често нямат достъп до същото оборудване като професионалния диджей и музикалният им избор може да е по-ограничен – това е нормално, тъй като те няма как да имат времето да тренират, да търсят нова музика, или най-общо казано да вършат „домашното“ си, което всеки професионалист трябва да направи. Те също така може да са по-малко умели да разчитат тълпата и да коригират съответно плейлиста си, за да върнат огъня у хората, ако поради някаква причина са го загубили.

Това далеч не е единствената разлика

Друга ключова разлика между професионалния диджей и някой, който диджейства аматьорски, е тяхното ниво на ангажираност към работата. Професионалният DJ обикновено има специално музикално студио или офис, където прекарва времето си, усъвършенствайки занаята си. Те също така инвестират в непрекъснато обучение и образование, за да бъдат в крак с най-новите тенденции и техники в индустрията.

От друга страна DJ-ите, които не са професионалисти, могат да бъдат по-малко отзивчиви към нуждите на клиентите си и по-малко склонни да направят допълнителни усилия – най-малкото, защото дори е възможно на другият ден след вашето събитие, да трябва да се върнат на другата си работа.

В заключение, има много разлики между професионалния DJ и някой, който по професия не е DJ. Въпреки че не е изключение и двата типа диджеи да могат да осигурят качествено забавление за вашето събитие, професионалният диджей предлага по-високо ниво на експертиза, опит, ангажираност и оборудване. Така че, ако искате да сте сигурни, че вашето събитие е успешно, важно е да изберете професионален диджей, който може да достави изживяването, което търсите.